Pieterpad
Etappes:
Pieterburen - Winsum  11 km    8 oktober 2005
Winsum - Groningen    19 km    9 oktober 2005
Home Pieterpad
Pieterburen - Winsum
Zaterdag 8 oktober 2005 was voor ons de startdag van het Pieterpad.
Na een treinreis vanuit Utrecht naar Baflo zijn wij met een taxibusje naar Pieterburen gegaan.
Eerst bezochten wij de zeehondencrêche en de botanische tuin en daarna vertrokken wij om 14:30 uur vanuit Pieterburen richting Winsum.
Met de volle zon in ons gezicht genoten wij van het wijds landschap. Na 6 km bereikten wij het eerste dorp Eenrum gelegen op een Wierd. Tijd om een zonnig terras op te zoeken.
Het vervolg van de route ging via Mensingeweer langs het Mesingeweerster loopdiep naar Winsum, waar wij om 17:00 uur aankwamen.
Het pension was snel gevonden, daarna nog een terrasje gezocht. In een van de twee plaatselijke Chinese restaurants besloten wij onze eerste fantastische wandeldag.
Messingeweer
Bij de start
Winsum - Groningen
Na een uitgebreid ontbijt vervolgden wij onze tocht. Langs het Winsumerdiep bereikten wij de sportvelden van Winsum. Over een Kerkpad ging het richting Garnwerd. Hier moesten wij over enkele hekken klimmen, vooral rond de hekken was het een enorme modderpoel. Bij Garnwerd staken wij het Reitdiep over en waren de eerste 5 km afgelegd. Een aantal wandelaars was al op het terras van het oude Veerhuis neergestreken, volgens de route was 4 km verder nog een horeca gelegenheid. Dit leek ons een betere rustplek. Na Garnwerd begon de zon steeds meer te schijnen.
Onderweg passeerden wij het kerkje van Oostrum en enkele kilometers verder zou de koffie op ons wachten, helaas het café was dicht. Het was goed dat wij zelf drinken bij ons hadden.
Via de Paddenpoelsterweg bereikten wij het Van Sterkenborghkanaal en de gemeentegrens van Groningen. Enkele kilometers verder zou in een park een restaurant (koffie..!) zijn. Helaas ook dit was dicht. Een kilometer voor de finish kwamen wij eindelijk langs een broodjeszaak. We stormden naar binnen en genoten van koffie met belegde broodjes.
In de laatste kilometer moesten we in verband met een hardloopwedstrijd nog een omweg maken om het eindpunt, het station van Groningen, te bereiken. Het was inmiddels 14:00 uur, tijd voor de trein naar huis. Het eerste wandelweekend zat er voor ons op, het smaakte naar meer.
Marlies klimt over een hek op het kerkpad

Groninger museum
Gewijzigd 23 oktober 2005
color="#000000" face="Lucida Sans Unicode">Gewijzigd 23 oktober 2005